dinsdag 2 december 2014




Gouden momenten.

Op een avond lopen we om 23.00 uur in een witte wereld terug naar de boot. Het vriest 6 graden en het is een heldere avond met een lucht vol sterren en een afnemende maan. Het voelt helemaal niet koud aan. Boven Tromsø hangt een uitgestrekte witte wolkenband.
Op Hakoy, bijna bij de boot, zien we achter ons het noorderlicht over de berg komen. De groene vlammen steeds verder uitwaaierend en over ons heen trekkend. Even stilstaan en genieten van al dit moois. Als we ons weer omdraaien om verder te gaan, lopen er twee elanden vlak naast ons over een veldje. De contouren staan prachtig afgetekend in het maanlicht. Een beeld om lang op je netvliezen te houden. De volgende ochtend staan de twee elanden op het veld vlakbij de boot te eten van de heideplanten en de takjes van de boompjes.



Bijna elke dag klimt een zeehondje boven op een mooring, die vlak bij onze boot ligt en dan heel nieuwsgierig is. Soms krijgt hij concurrentie van een tweede zeehondje. Dan geldt het recht van de sterkste.









In het Kaldfjord, hier ongeveer 5 km  vandaan,  zijn de haringen weer in ‘t fjord aangekomen. Deze vissen kunnen we niet zien, maar wel de Humpback whales en de orka’s die de haringen achterna zwemmen. Het is een indrukwekkend gezicht om zoveel van die grote dieren te zien spuiten en met hun donkere lichamen boven water te zien komen. De ene keer zie je een grote staart, dan weer een rugvin en een andere keer slaan ze met hun lange zijvinnen op het water. Een enkele keer steken ze hun grote bek een eind het water uit.
Orka’s hebben een lange puntige rugvin die veel boven water steekt. Zo nu en dan zie je een groot stuk van hun zwarte lijven met die karakteristieke witte vlek naar boven komen. De orka’s jagen in groepen, dus je ziet een stuk of zeven van die rugvinnen bij elkaar door het water gaan. Ook voor de Noren is dit nog steeds een bijzonderheid om te zien. In het weekend trekken ze er massaal op uit om naar ‘t fjord te rijden of om er met een bootje of kano naar toe te gaan. We zijn hier al verschillende malen geweest en blijven het fantastisch vinden om dit schouwspel mee te mogen maken.

















Er zijn heel veel meeuwen die ook een hapje mee willen pikken.













Zonsondergang in de sneeuw.






Dan zijn er nog de fantastische wolkenluchten. Elke dag is het weer anders, vooral nu de zon niet meer boven de horizon uitkomt, zijn de kleuren ’s morgens bij zonsopkomst en bij zonsondergang ten zuiden van ons heel bijzonder. We maken veel foto’s om die in de donkere uren nog eens goed te kunnen bekijken en ervan te genieten. Het wordt om ongeveer 9.00 uur licht en bij een regenachtige dag is het om 14.00 uur donker.

Zonsondergang.




Zonsopkomst.

 Zonsopkomst zonder woorden!