maandag 27 april 2015

LENTE.


Nog een weekje en dan leven we in de maand mei. Ook hier op Hakoy kondigt de lente zich aan. De straten zijn helemaal sneeuw- en ijsvrij en met de dag zie je de sneeuw op het land minder worden.                                         
Het grit, dat in de winter op de wegen wordt gestrooid, vind je nu 
in de greppels en langs de kant van de weg terug. Op de bergen zie je steeds meer rotsblokken tevoorschijn komen.




















                                                                                                                                                                              En ja echt, we hebben van de week de eerste bloemetjes (het klein hoefblad) gezien en de katjes aan de bomen springen uit hun knoppen. We hebben soms dagen met regen en wat natte sneeuw, terwijl het 's nachts nog licht vriest. De laatste paar dagen schijnt de zon volop, alhoewel het in de wind fris is. De temperaturen overdag zijn 4 tot 5 C. Uit de wind en in het zonnetje is het heerlijk en warmer natuurlijk.




Zo langzamerhand beginnen we de boot weer zeilklaar te maken. De vallen, die we voor de winter allemaal gewassen hebben, worden in geschoren en de zeilen aangeslagen. Daarom mag ik Wim verschillende malen de mast in hijsen. Wat is er dan leuker om op dat moment ook wat foto's van de omgeving te maken. 

















Nu het lente wordt zie je allemaal vogels terug komen. Elke ochtend worden we wakker van het gemoedelijke gebabbel van de eidereenden. Ze zwemmen en duiken in grote groepen vlak bij de boot. Als wij regelmatig naar buiten gaan zoeken ze hun voedsel verderop, De volgende ochtend babbelen ze gewoon weer verder of zijn om een uurtje of zes onze wekker. We draaien ons dan nog wel een keertje om.



 Op het natuureilandje Duken aan stuurboord van ons komen steeds meer meeuwen. Ook hen hoor je de hele dag door. Vliegen er zeearenden over dan gaat de hele kolonie er achteraan en maakt daarbij een hels kabaal. Het lijkt erop dat ze hier gaan nestelen















We ronden op een mooie dag het eiland Hakoy helemaal langs het water. Je moet dit wel met afgaand tij doen anders kom je op sommige plekken in de problemen. Langs het water vliegen de scholeksters en de kleine wad vogeltjes. Ook nu zien we het nest van de zeearend en heel toevallig zitten ze er met zijn tweetjes bij. Je moet wel erg voorzichtig doen, anders zijn ze gevlogen.























Onderweg zien we ook hier de kabeljauw aan de rekken hangen. Dit is over een paar maanden de welbekende stokvis.



Een prachtige ontmoeting was die van de otter. Opeens zagen we hem / haar heel nieuwsgierig om zich heen kijken. Voor ons de gelegenheid om een goede foto te kunnen maken. Het is waarschijnlijk de moerasotter. Een andere moerasotter zagen we afgelopen winter dood in de sneeuw liggen. Erg jammer, want het blijkt een uitstervend diertje te zijn. Vlakbij zijn hol zien we een aangevreten dode gans liggen. Waarschijnlijk hebben we hem bij zijn maal gestoord.




Zo zie je tijdens zo'n wandeling van een uurtje of vijf elke keer weer verrassende dingen.

Verder zijn we druk bezig met het bevoorraden van de boot. De houdbare spullen willen we voor 5 maanden aanvullen. Dus goed kijken en uitrekenen wat we allemaal nodig hebben.
In de winkels ook goed naar de aanbiedingen kijken, want Noorwegen is een duur land.

Ja, wat is er dan mooier als de zon schijnt. Hier 's avonds op 26 april rond half 9 staat hij te stralen net boven de berg. Over een maandje gaat de zon niet meer onder. Nu is het op een paar uurtjes schemering al bijna 24 uur licht. Tijd om, na 8 maanden hier gelegen te hebben, te vertrekken.
                                                                                                                                           










Nu nog even genieten van een kop koffie in het zonnetje.

We hebben vele en prachtige herinneringen aan deze omgeving en kunnen een van onze wensen, een overwintering boven de poolcirkel, van ons lijstje schrappen.