vrijdag 10 oktober 2014

Hakoy

Hakoy en omgeving.

Er valt genoeg te ondernemen in de omgeving waar we liggen. Er zijn veel mooie bergen die beklommen kunnen worden en die niet al te hoog en te steil zijn. De hoogte ligt tussen de 500 en 1000 meter. Nu het nog licht is en het weer goed, doen we dit dan ook heel regelmatig. De ene keer met zijn tweeën, de andere keer met kennissen. De uitzichten zijn telkens prachtig.


Elke keer lijkt het weer anders. Vooral de laatste paar weekenden zijn prachtig wat het weer betreft en de Noren gaan dan ook volop de bergen in. De één gaat rustig aan naar boven, een ander loopt hard naar de top en wil zijn / haar tijd steeds verbeteren, weer anderen komen tot onze stomme verbazing met een mountainbike naar boven op een berg van 700 meter! Vooral bij het afdalen zie je veel jonge Noren zo snel mogelijk, al huppelend van de ene steen naar de andere, naar beneden gaan.
                                                                                                                                                            De Noren zijn erg sportief en ook op de scholen organiseren ze veel activiteiten buiten. Als je de jongste kinderen geen berg op ziet gaan, gaan ze wel met hun begeleiders naar het water. Bij laag water ligt er veel zeewier en daar zie je de kinderen dan met hun emmers en schepjes rondlopen. Het maakt niet uit wat voor weer het is. Als het regent spannen ze een zeil tussen twee bomen en daar kun je dan schuilen. Gisteren was er een groep jongens met hun leerkracht aan het vissen op de brug, die vlak bij ons ligt.                                                                    



 De oudere kinderen lopen veel hard en krijgen opdrachten mee en moeten dan met een GPS  de route zien te vinden. Of ze komen met rollerski’s het veel rustiger eiland Hakoy op om te trainen. Nu het tegen de winter loopt zie je ook veel volwassenen met rollerski’s trainen.
We fietsen regelmatig naar de stad. Naar het centrum van Tromso is het ongeveer 20 km. Hier staan de meeste musea, waar we er zo nu en dan eentje van bezoeken. Het Polarmuseum geeft een prachtig overzicht van het arctisch gebied en poolonderzoekers. Het is zeker een bezoek waard. Ook het universiteitsmuseum heeft mooie thema’s over het Noorderlicht en Samies.
Vlak bij het vliegveld zijn grote, grote winkels waar je echt van alles kunt kopen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het ligt wel ergens in de schappen. Alleen zijn het wel Noorse prijzen! Kortom de dagen vliegen voorbij.
Buiten hebben we de eerste nachtvorsten gehad, vallen de laatste bladeren van de bomen, staat de zon al heel laag en komt de maan vroeg op. Het Noorderlicht hebben we al verschillende malen gezien. Een prachtig gezicht, maar het moet volgens zeggen nog uitbundiger worden. Daar wachten we dan maar op.