maandag 25 juli 2016

Van Lerwick naar Noorwegen

De laatste haven op de Shetlands
is Lerwick. We zijn hier al verschillende malen geweest en kennen er de weg. Er staat een mooi museum waar we nog een keer naar toe gaan.

Wim maakt nog een nieuw pendulum voor de windvaan. Deze was tijdens de overtocht van de Faroer naar de Shetlands afgebroken.


Na hier een paar dagen gelegen te hebben beginnen we aan de oversteek naar Noorwegen. Het is prachtig weer maar er staat weinig wind. Het hotel en de vuurtoren van Bressay liggen er dan ook mooi bij.
Het is zo helder dat je tot 30 mijl in zee het vogeleiland Noss nog kunt zien. Dit komt niet zoveel voor.

Eenmaal bij de kust vandaan begint het te waaien en kan het zeil omhoog. Er staat eerst een vervelende deining, maar later kunnen we een tijdlang goed zeilen. In de avond komen we langs boortorens en is de lucht prachtig gekleurd van de zon die boven ons in het noorden nog niet ondergaat.Later in de nacht komt er bewolking en gaat het regenen en flink waaien. Ons doel Utsira redden we niet meer. Het wordt uiteindelijk Espevaer. Met nog 13 mijl te gaan breekt het zonnetje door, stijgt de barometer en valt de wind weg van 30 naar 10 knopen. Er blijft alleen een warrige zee over.Espevaer is een klein eiland en net als zoveel eilandjes aan de Noorse kust zijn er in de zomer veel toeristen die er een tweede huis hebben en in de winter is er bijna niemand op het eiland.
Zo gaan we van het ene eilandje naar het andere en blijven er dan een paar dagen.


Op Kvitsoy vangt Wim wat vissen.  Bij het schoonmaken gooit hij een vissenkop op de steiger. De mantelmeeuw is er als de kippen bij. En krijgt het toch naar binnen.
Hier wat foto's om een indruk te geven hoe het er hier uitziet.Ook de kleine dieren en planten in de natuur zijn prachtig.Er zijn een paar prachtige zomerse dagen. En we komen echt aan de zuid kust van Noorwegen terecht. We gaan er met de bijboot op uit, gebruiken de spinaker op zee en de temperatuur van het water wordt steeds hoger, zodat Wim een duik neemt.


Dit keer dus meer een foto impressie dan een verhaal. Dit heeft met het internet te maken. Meestal is het te zwak of is er helemaal niet.