vrijdag 25 juli 2014

Vertrek

Juli 2014
Een hele winter zijn we bezig geweest met het opknappen van de boot. Het inbouwen van een wasmachine, een generator en het reviseren van de motor waren de grootste klussen. Vooral het optimaliseren en het afmaken van allerlei opbergruimtes en het opnieuw schilderen van de kajuit en kombuis maakt dat de boot er voor ons weer zo goed als nieuw uitziet. Nu hopen we dat de Saraban’de er weer jaren tegenaan kan.

Ondertussen is er afscheid genomen op het werk en moesten er duizend en één dingen geregeld worden.



Bijna alles aan boord



Als laatste sjouwen we kruiwagens en kruiwagens vol met eten, drinken, boeken, kaarten, pilots en kleding aan boord, waarbij groot en klein soms een handje meehelpt. Als er dan ook afscheid van de kinderen en kleinkinderen, van vrienden en bekenden genomen is worden de lijnen op vrijdag 11 juli om 8.00 uur losgegooid. Bas en Danny zwaaien ons tot onze verrassing bij sluis uit en dan is Den Oever snel uit het zicht verdwenen. Het is prachtig weer en eenmaal op zee kunnen we de eerste dag goed zeilen. Er zitten ook periodes bij dat de motor aan moet. Halverwege de Noordzee besluiten we naar Noorwegen te zeilen, omdat de wind uit het NW gaat waaien en stormachtig wordt bij de Shetlands. Dit is uiteindelijk een goede beslissing geweest. Bijna de hele overtocht schijnt de zon uitbundig.

Op zondag krijgen we wel drie kwartier lang dolfijnen om de boot. Op de foto zie je een prachtige wolkenlucht die bij een depressie hoort en dat zich vlakbij ons ontwikkelt. Wij hebben weinig wind, terwijl er een eind verderop 7 B staat. In de nacht van maandag op dinsdag 15 juli komen wij om 01.30 uur op Utsira, een klein eilandje naast de Noorse kust aan.                                                                    De eerste overtocht is gemaakt.  Utsira staat bekend om zijn oude vuurtoren en de maritieme weerberichten. Hier waren wij een 15 jaar terug ook al eens geweest en hebben toen een rondleiding van de toenmalige vuurtorenwachter gehad.                 We gaan rustig aan door en via Espevaer en een prachtig ankerplekje komen we in Bergen aan.