vrijdag 1 augustus 2014

Kleine eilandjes.



  Silda is een klein eilandje ongeveer 7 mijl ten ZO van Stattlandet, een beruchte kaap langs de Noorse kust. Silda heeft een mooie kleine wandelroute die we natuurlijk even lopen. In Noorwegen is het zo dat langs trails en op bergtoppen brievenbussen staan met daarin een logboekje en een pen en soms zelfs een leesbril. Iedereen die er komt schrijft de datum, zijn naam en soms een korte tekst erbij. Ook wij doen dit als wij zo’n brievenbus zien staan. Het is ’s avonds een buitengewone mooie avond. De Noorse zomer is in jaren niet zo goed geweest vertelt men ons.
De volgende dag vertrekken we in windstil weer om Stattlandet te ronden. Ondanks het gemis aan wind staan er toch rare golven. In de middag komen we op Runde aan. Op de Akerendam, een Nederlands schip dat in 1725 gezonken was vlak voor de kust van Runde, is in 1972 goud gevonden en nu is het een geliefd duikobject geworden. Runde is ook het eiland dat bekend staat om zijn vogels. Wij gaan bij de kliffen kijken en zien alleen nog Jan van Genten op hun nesten en wat grote jagers in het veld. De andere vogels zijn grotendeels uitgevlogen. Een heel verschil met vele jaren geleden toen wij er ook met onze jongens waren. Op een gegeven moment zien we veel mieren over de keien lopen en 10 minuten later was het één grote stofwolk van vliegende mieren. Niet te geloven, we zaten er helemaal onder. Snel doorlopen dus. We vertrekken de volgende dag weer en gaan naar Bjornsund. Ook een klein eilandje op bijna 63 graden N. Hier stelt Wim de kleppen van de motor en ververst de olie, omdat die alweer 100 uur gedraaid heeft. Daarna is het tijd om het eiland te verkennen. In 1970 zijn de 700 bewoners met subsidie naar het vaste land vertrokken. De huizen die er staan zijn familiebezit en nu vakantiehuizen geworden. Veel mensen zie je dan ook hun huis
opknappen. Sinds twee jaar



 
hebben de bewoners water uit een leiding. Voor die tijd moesten ze het met regenwater doen. Hier bij Bjornsund hebben we eindelijk ook onze eerste vis gevangen. Dit komt vast door de tips die Berry ons gegeven heeft. Dank je wel Berry. Het is geen grote vis, maar we eten er lekker van.